Primaël
ben aisit - elements decoratius
ben aisit - elements decoratius

Primaël

Languiment

Primaël és el nom artístic de Primaël Montgauzí, un cantautor originari d’Aush (l’Occitània Gascona) que compon cançons emmarcades en els gèneres de la troba occitana i la cançó d’autor poètica. La seva música es caracteritza també per estar escrita en occità, francès, català i castellà. Aquest 2022 ha publicat Languiment (llanguiment en català), que significa estat de decaïment, físic o moral, provocat en aquest cas segons l’artista per estar lluny del seu país o d’alguna persona estimada.

Primaël mostra musicalment i poètica el sentiment de tristesa i enyor, que sembla contenir l’emoció contemporània d’arreu del món. El disc també expressa els sentiments personals i universals contraposats, com ara el crit i el silenci, la desesperació i la voluntat de lluita, o el dolor i la dolçor. Per fer-ho, Primaël ha compost noves cançons i n’ha afegit algunes d’antigues. Entre elles, trobem “Caminant”, guanyadora al premi de la millor cançó en català al festival Música i Lletra de Xàtiva 2021.

L’àlbum és un treball compacte, que aconsegueix fer arribar tot allò que intenta expressar. La veu suau i aguda de l’artista lliga amb molt d’encert els sentiments i les emocions mostrades a les lletres. Les deu peces de l’elapé semblen fetes a mida, tot i combinar cançons antigues amb noves. Amb la guitarra com a instrument principal, les melodies abracen l’oient i el fan partícip de l’enyorança patida per l’autor.

Primaël no només s’acompanya de la guitarra clàssica, el piano i l’acordió, sinó que el multiinstrumentista Chokri Trabelsi hi posa la guitarra portuguesa, la caixa, el llaüt, la darbukka i el daf (percussió) i la Mathilde Comoy-Robert el violí. La seva música no s’encasella en un sol gènere. En aquest nou treball trobem influències del folk, la cançó oriental, el fado, la morna capverdiana, la troba llatina i la bossa nova.

 

F: Diane Barbier.
F: Diane Barbier.

ben aisit - elements decoratius

Configuracio de Cookies


Més informació